Σπιρουλίνα

DXN SPIROULINA



ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ-Η τροφή Θαύμα

Πρόκειται να γίνει κατανοητό παρα κάτω γιατί το μικροσκοπικό αυτό φύκι θεωρούνταν και θεωρείται τροφή και όχι συμπλήρωμα διατροφής.

Είναι γιατί από παλία ήταν γνωστό στους Ιθαγενέις της Κεντρικής Αμερικής σαν βασικό συστατικό της διατροφής τους και αυτό όχι τυχαία, γιατί όπως σήμερα πλέον έχει αποδειχθεί η σπιρουλίνα είναι πηγή υψηλής συγκέντρωσης και ποιότητας πρωτείνης, ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, μεταλλικά στοιχεία σπάνιας ποιότητας λιπαρές ουσίες απαραίτητες για τον νευρικό ιστό κ.ά.
Ενδιαφέρουσα είναι η δράση της πάνω στον ιό του AIDS του οποίου φάινεται να αναστέλλει την λειτουργία.
Το κύριο ακόμα πλεονέκτημα της είναι ότι οι βιταμίνες της και τα μεταλλικά άλατά της σαν πηγή δνε είναι συνθετικά αλλά 100% φυσικά και σε καμμία περίπτωση δεν περιέχουν τοξικά κατάλοιπα.
Τρεις μόνον παραγωγοί σπιρουλίνας υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Οι δύο είναι Ελληνες με έδρα παραγωγής και καλλιέργειας την Νιγρίτα Σερρών.

Η ΤΡΟΦΗ

Οπως αναφέρθηκε προηγουμένωςη Σπιρουλίνα είναι ένα μικροσκοπικό νηματώδες κυανοπράσινο μικροφύκος (microalgae) του γλυκού νερού που όμως μπορεί να αναπτυχθεί και στο θαλασσινό.Επιστημονικότερα ανομάζεται arthrospira (Αρθροσπείρα) και ανήκει στα κυανοβακτήρια.
Εκ πρώτοις εντυπωσιάζει με το βαθύ πράσινο χρώμα της το οποίο τονίζει τα μέρη που ευδοκιμεί και τα χαρακτηρίζει. Το χρώμα αυτό το οφείλει σε μιά χρωστική, την πρωτείνη φυκοκυανίνη που είναι ισχυρό ανιοξειδωτικό αλλά και την χλωροφύλλη ουσία γνωστή που χαρακτηρίζει τα φυτά και που είναι δέκτης ισχυρής ηλιακής ενέργειας.
Από διατροφική άποψη αποτελεί την πλουσιότερη σε πρωτείνη "πράσινη τροφή".
Περιέχει 5% λιπαρά χωρίες καθόλου χοληστερόλη, ένα μεγάλο ποσοστό των οποίων βρίσκεται σε μορφή των απαραίτητων για την υγεία ω-6-λιπαρών οξέων, κυριώς λινολεικών και γ-λινολενικού οξέος.
Είναι εκπληκτικό πράγματι, πώς ένα τόσο μικρός οργανισμός, μπορέι να κρύβει τόσες πολλές βιταμίνες και τόσα άλλα στοιχεία, και μάλιστα στην ιδανική αναλογία για τον ανθρωπινο οργανισμό, ώστε δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως πρόκειται για θάυμα της φύσης δώρο στον άνθρωπο.

ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Εχει 60-70% περιεκτικότητα σε πρωτείνη.αντίστοιχα η περιεκτικότητα σε πρωτείνη άλλων τροφών είναι η σόγια 35%, σκόνη γάλακτος 35%, κρέας 15-25%, αυγά 12%, δημητριακά 8-14%
Η περιεκτικότητά της σε βιταμίνη Β12 είναι 2-6 φορές περισσότερη από το ωμό βοδινό συκώτι
περιέχει 58 φορές περισσότερο σίδηρο από το ωμό σπανάκι και 28 φορές παρισσότερο από το ωμό βοδινό συκώτι
Είναι 3 φορές περισσότερο πλούσια σε βιταμίνη Ε από το ωμό φύτρο σιταριού και λεχει 49% καλυτερη απορρόφηση από την συνθετική βιταμίνη Ε
25 φορές υψηλότερη περιεκτικότητα β-καροτίνης από ότι τα ωμά καρότα
Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα της είναι τρεις φορές περισσότερα από ότι στο λάδι νυχτολούλουδου
Η περιεκτικότητά της σε χλωροφύλλη είναι 5-30 φορές υψηλότερη από τον σπόρο άλφα-άλφα, το σταρόχορτο και το κριθαρόχορτο.
ΠΑΛΙΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ
Υπάρχουν αναφορές ότι είχε ευρεία χρήση στο διαιτολόγιο των Αζτέκων στο Μεξικό εδώ και 400 χρόνια.
Στις μέρες μας αποτελεί τροφή της φυλής kanembu στην περιοχή της λίμνης Τσαντ στη Δημοκρατία του Τσαντ στην Αφρική. Εκει πωλείται σαν αποξηραμένο είδος ψωμιού και ονομάζεται "dihe".
Για την καλλιέργεια του προς μαζική παραγωγή εδώ και είκοσι χρόνια χρησιμοποιούνται μεγάλες δεξαμενές αλλά και συγκεντρώσεις σε φυσικές λίμνες. Η σημερινή παγκόσμια παραγωγή ξεπερνά τους 3000 τόνους.
spiroulina topway dxn greece
ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ

Μπορέι να καταναλωθεί και ως πρόσθετο σε διάφορα είδη τροφίμων (ζυμαρικά, γαλακτοκομικά, χυμού κλπ) αλλά μπορέι να χρησιμοποιηθεί και ως άριστη ζωοτροφή, ως τροφή σε υδατοκαλλιέργειες, ως πρώτη ύλη για την παραγωγή χρωστικών τροφών και καλλυντικών, για φθορίζοντες δείκτες σε ιατρικά τεστ καθώς και για την παραγωγή ενζύμων στην Μοριακή Γενετική..
Είναι ασφαλέστατο διατροφικό προιόν και αυτό έχει αποδειχθεί τόσο από εκτενείες τοξικολογικές μελέτες όσο και από την μακροχρόνια κατανάλωσή της ανα τους αιώνες.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ-ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Αυτές οφεόλονται στις δύο κύριες ουσίες που συγκεντρώνη η Σπιρουλίνα την ΦΥΚΟΚΥΑΝΙΝΗ και την ΣΠΙΡΟΥΛΑΝΗ.
Η φυκοκυανίνη είναι η κυτριότερη πρωτείνη της σπιρουλίνας. Είναι μία φυκομπιλιποπρωτείνη επειδή περιέχει μία κυανή χρωστική, το τετραπυρρολικό χρωμοφόρο κυανομπιλίνη, στο οποίο οφείλεται το βαθύ κυανουν χρώμα της πρωτείνης αυτής. Συμμετέχει στη διαδικασία της φωτοσύνθεσης μαζι με την φυκομπιλιποπρωτείνη αλλοφυκοκυανίνη και τη χρωστική χλωροφύλλη.
Η σπειρουλάνη είναι ένας θειικός πολυσακχαρίτης μεγάλου Μοριακού βάρους και αποτελείται από απλά σάκχαρα, παράγωγα της ραμνόζης, ξυλόζης καθώς και ουρονικά οξέα.

ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Τα κύρια αντιοξειδωτικά συστατικά είναι η φυκοκυανίνη, σπειρουλάνη, το β-καροτένιο, και ορισμένες πολυφαινόλες.
In vitro έχει αποδειχθεί ότι η φυκοκυανίνη δεσμέυει τις πολύ δραστικές ρίζες του υδροξυλίου και υπεροξειδίου, καθώς και τα δραστικά υπεροξυνιτρώδη ιόντα. παρεμποδίζει την οξείδωση λιπιδίων καθώς και εκλεκτικά τη δράση του ενζύμου κυκλοοξυγενάση-2 COX-2, το οποίο είναι υπεύθυνο για διάφορες φλεγμονώδεις καταστάσεις και υπερεκφράζεται σε διάφορους τύπους καρκίνου.
Η σπιρουλάνη δεσμεύει ρίζες υδροξυλίου και λιπιδίων καθώς και τις ελεύθερες ρίζες DMPD και ABTS.

ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Ερευνες σε ανθρώπινα κύτταρα αλλά και σε ανθρώπους έδειξαν ότι η κατανάλωση 1γρ σπειρουλίνας την ημέρα προκαλεί πλήρη εξάλειψη βλαβών λευκοπλακίας (προκαρκινική βλάβη βλεννογόνου του στόματος). Η φυκοκυανίνη επάγει απόπτωση (κυτταρικό θάνατο) ανθρώπινων κυττάρων λευχαιμίας, ενώ η σπειρουλάνη μειώνει την μεταστατικότητα στον πνέυμονα κυττάρων μελανώματος.Παράλληλα εκχύλισμα πολυφαινολών σπιρουλίνας αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό ανθρώπινων κυττάρων ηπαττώματος (όγκος ήπατος).
Πρόσφατα άρχισε να δοκιμάζεται η χρήση της χρωστικής φυκομπιλίνης για τη στοχευμένη δημιουργία ελέυθερων ριζών, με΄τα από διέγερσή της με γωτεινή ακτινοβολία με σκοπό την καταστροφή καρκινικών όγκων (φωτοδυναμική θεραπεία)

ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS

Η πλέον ενδιαφέρουσα ιδιότητα της σπιροθλίνας και ιδιαίτερα της σπιρουλάνης είναι η ικανότητά της να παρεμποδίζουν την ανάπτυξη του ιού HIV-1, καθώς και άλλων ιών.
Μελέτες σε ανθρώπους έδειξαν ότι η κατανάλωση 5γρ σπειρουλίνας την ημέρα αυξάνει το επίπεδο IgE στο σίελο ανθρώπων, ενώ κανονικοποιει τα επίπεδα IgE στο αίμα (μείωση αλλεργικών αντιδράσεων).Παράλληλα προστατεύει έναντι της αλλεργικής ρινίτιδας. Η κατανάλωση σπειρουλάνης οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων IFNγ.Επίσης και τα επίπεδα της IL1 και του νεκρωτικού παράγοντα των όγκωνTNFα στα ανθρώπινα κύτταρα Τ.

ΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΩΝ

Λόγω των ανωτέρω ιδιοτήτων που εκτέθηκαν, η σπιρουλίνα προσέλκυσε την προσοχή των ερευνητών της NASA για κάποιο υποκατάστατο της υψηλής απαιτήσεων διατροφής των αστροναυτών, κατά τις μακροχρόνμιες παραμονές τους στους διαστημικούς σταθμούς.
H NASA ακόμη μαζί με άλλες συνεργαζόμενες Εθνικές Διαστημικές Υπηρεσίες, σχεδιάζει ένα "Ελεγχόμενο Οικολογικό Σύστημα Υποστήριξης Ζωής" το οποίο θα παρέχει οξυγόνο και τροφή στους αστροναύτες και θα ανακυκλώνει τα απόβλητα, ανθρώπινα και μη, με τη βοήθεια διαφόρων βακτηρίων, κατά την διάρκεια των διαπλανητικών ταξιδίων.
Ενα παρόμοιο Ευρωπαικό πρόγραμμα ονομάζεται MELISSA και υποστηρίζεται από την Ευρωπαική Υπηρεσία Διαστήματος (ESA).στο σύστημα αυτό υποστήριξης της ζωής προβλέπεται η ανάπτυξη μικροοργανισμών και η σπιρουλίνα έχει τον κεντρικό ρόλο στην όλη διαδικασία.


ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑΣ
Η σπιρουλίνα μπορεί να δράσει ευεργετικά σε ένα πλήθος ασθενειών και διαταραχών υγείας, μερικές εκ των οποίων παρατίθενται συνοπτικά παρακάτω:
  • Σακχαρώδης Διαβήτης
  • Άσθμα
  • Νεφρωσικό Σύνδρομο
  • Σιδηροπενική Αναιμία
  • Καρκίνος
  • Γαστρεντερολογικά προβλήματα
  • Ορμονικές διαταραχές
  • Ιογενείς ασθένειες
  • Πρόωρη Γήρανση
  • Αυξημένη Κούραση - Μειωμένες Επιδόσεις
  • Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο - Εμμηνόπαυση
  • Κακή κατάσταση Επιδερμίδας και Μαλλιών
  • Καρδιαγγειακές παθήσεις
  • Άγχος
  • Προβλήματα Μεταβολισμού
  • Υποβιταμίνωση
  • Ηπατικές ασθένειες
Στη συνέχεια αναφέρονται περισσότερες λεπτομέρειες για συγκεκριμένες ευεργετικές δράσεις της σπιρουλίνας στην ανθρώπινη υγεία.
  • ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΗΤΗΣ
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μεταβολική ασθένεια η οποία χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, είτε ως αποτέλεσμα ελαττωμένης έκκρισης ινσουλίνης είτε λόγω ελάττωσης της ευαισθησίας των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη. Ο σακχαρώδης διαβήτης έχει χρόνια πορεία και μπορεί να προκαλέσει μια σειρά σοβαρών επιπλοκών όπως καρδιαγγειακή νόσο, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, βλάβες του αμφιβληστροειδούς, βλάβες των νεύρων κ.ά.
Κλινικές έρευνες έδειξαν ότι η λήψη 2g σπιρουλίνας ημερησίως για διάστημα τεσσάρων μηνών από άτομα που έπασχαν από διαβήτη τύπου 2 (T2DM), είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, γεγονός που διαπιστώθηκε τόσο με τη μέτρηση του σακχάρου νηστείας (8 ώρες αποχής από λήψη τροφής), όσο και με μέτρηση της γλυκόζης 2 ώρες μετά τη χορήγηση στους ασθενείς 75g γλυκόζης. Συνακολούθως με τη μείωση των προαναφερθέντων δεικτών, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση και της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης HbA1c, η οποία αντικατοπτρίζει τη μέση τιμή σακχάρου του αίματος τους τελευταίους τρεις μήνες πριν την εξέταση. Η παραπάνω έρευνα ήρθε να επιβεβαιώσει παρόμοια ευρήματα προγενέστερων επιστημονικών μελετών.
  • ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ ΚΑΙ ΑΣΘΜΑ
Το άσθμα είναι χρόνια πάθηση του αναπνευστικού συστήματος η οποία προκαλεί παροδική στένωση των βρόγχων με αποτέλεσμα να εμφανίζεται δύσπνοια. Εκδηλώνεται με χρόνια φλεγμονή των αεραγωγών και οξύ βρογχόσπασμο και τα συμπτώματα είναι η δύσπνοια, ο βήχας και ο συριγμός.
Κλινικές μελέτες έδειξαν ότι η χορήγηση 1g σπιρουλίνας ημερησίως για τέσσερις μήνες σε ασθενείς που έπασχαν από άσθμα, είτε σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή των ασθενών είτε κατ' αποκλειστικότητα, είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική βελτίωση της πνευμονικής λειτουργίας και τη μείωση των επιπέδων της ανοσοσφαιρίνης Ε (IgE). Το γεγονός αυτό αποδίδεται τόσο στην αντιφλεγμονώδη δράση του γ-λινολενικού οξέος, όσο και στην υψηλή περιεκτικότητα της σπιρουλίνας σε αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες εξουδετερώνοντας ενδογενείς ή περιβαλλοντικούς οξειδωτικούς παράγοντες συντελούν πιθανότατα στην ανακούφιση των συμπτωμάτων που οφείλονται στην πνευμονική δυσλειτουργία, καθώς επίσης και στη γενικότερη ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, λόγω των υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεϊνών που περιέχονται στη σπιρουλίνα. Τα αποτελέσματα των ερευνών υποδεικνύουν ότι η σπιρουλίνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί επικουρικά σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή για τη θεραπεία του άσθματος και σε βάθος χρόνου είναι δυνατό να συντελέσει στην ελάττωση των χρησιμοποιούμενων φαρμάκων.
  • ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ ΚΑΙ ΝΕΦΡΩΣΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ
Το νεφρωσικό σύνδρομο είναι μία σπάνια διαταραχή κατά την οποία μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνών περνούν διαμέσου των νεφρών από την κυκλοφορία του αίματος στα ούρα, με αποτέλεσμα τα μειωμένα επίπεδα πρωτεϊνών στο αίμα να προκαλούν συγκέντρωση υπερβολικών ποσοτήτων υγρών στους ιστούς του σώματος (οίδημα).
Κλινικές μελέτες έδειξαν ότι η χορήγηση 1g σπιρουλίνας ημερησίως για τέσσερις μήνες σε ασθενείς που έπασχαν από νεφρωσικό σύνδρομο είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων ολικής πρωτεΐνης στο αίμα, γεγονός που αποτελεί άλλη μία απόδειξη της υψηλής βιολογικής αξίας των πρωτεϊνών που περιέχονται στη σπιρουλίνα. Τα αποτελέσματα της έρευνας βρίσκονται σε αντιστοιχία με προγενέστερες μελέτες που έδειξαν παρόμοια αύξηση των επιπέδων πρωτεΐνης κατά τη χορήγηση σπιρουλίνας σε ασθενείς που έπασχαν από άσθμα.
  • ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ ΚΑΙ ΣΙΔΗΡΟΠΕΝΙΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ
 Η σιδηροπενική αναιμία είναι η πιο συχνή μορφή αναιμίας. Πλήττει κυρίως νεογνά, παιδιά, εφήβους και γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, κυοφορούσες ή μη. Οι αιτίες που θεωρούνται υπεύθυνες για την εμφάνιση της σιδηροπενικής αναιμίας είναι η μειωμένη πρόσληψη ή η αυξημένη απώλεια σιδήρου. Καθοριστικός παράγοντας αυτών των αιτιών είναι η αυξημένη ανάγκη για σίδηρο. Η μειωμένη πρόσληψη σιδήρου μπορεί με τη σειρά της να οφείλεται σε πτωχή σε σίδηρο δίαιτα ή σε μειωμένη εντερική απορρόφηση σιδήρου.
Κλινική μελέτη έδειξε ότι η χορήγηση 5g σπιρουλίνας για ένα μήνα σε ενήλικα κορίτσια νεαρής ηλικίας που έπασχαν από αναιμία, είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των επιπέδων της αιμοσφαιρίνης στο αίμα τους, γεγονός που αποδίδεται στην περιεκτικότητα της σπιρουλίνας σε σίδηρο υψηλής βιοδιαθεσιμότητας. Επίσης, η χορήγηση 1g σπιρουλίνας για πενήντα ημέρες σε αναιμικά παιδιά προσχολικής ηλικίας είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της απορρόφησης κάποιων θρεπτικών συστατικών όπως πρωτεΐνης και σιδήρου, καθώς και την αύξηση των επιπέδων αιμοσφαιρίνης. Η οφειλόμενη στη σπιρουλίνα αύξηση των επιπέδων αιμοσφαιρίνης στο αίμα ανθρώπων που πάσχουν από αναιμία επιβεβαιώνεται και από προγενέστερες κλινικές έρευνες.
  • ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
 Βασική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπου αποτελεί η ανίχνευση και εξουδετέρωση παθογόνων εισβολέων όπως ιών, βακτηρίων, μυκήτων, καθώς επίσης και η απέκκριση κατεστραμμένων και μεταλλαγμένων κυττάρων.
Έρευνες σε ζώα έδειξαν ότι η σπιρουλίνα μπορεί να διεγείρει διάφορες λειτουργίες του ανοσοποιητικού τους συστήματος, συμπεριλαμβανομένων της φαγοκυττάρωσης των μακροφάγων την παραγωγή κυτταροκινών, χυμοκινών και άλλων διαμεσολαβητών της φλεγμονής, τη δράση των ΝΚ κυττάρων, την παραγωγή αντισώμάτων από τα Β-λεμφοκύτταρα και τον πολλαπλασιασμό των Τ-λεμφοκυττάρων. Από την άλλη μεριά, η σπιρουλίνα φαίνεται να αναστέλλει φλεγμονώδεις αντιδράσεις σε μια σειρά περιπτώσεων όπως στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, την κολίτιδα και τις συστημικές αλλεργικές αντιδράσεις. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει το ρυθμιστικό ρόλο της σπιρουλίνας στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ενισχύοντας την ανοσοαπόκριση από τη μία, αποτρέποντας, όμως, την υπερλειτουργία του. Όσον αφορά τις επιδράσεις της σπιρουλίνας στο ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, από τις λίγες έρευνες που έχουν διενεργηθεί φαίνεται ότι μπορεί να παίξει ρυθμιστικό ρόλο της ανοσοποιητικής λειτουργίας του οργανισμού.
  • H ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ ΩΣ ΑΝΤΙ-ΙΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ
Διάφορες invitro έρευνες που έχουν διενεργηθεί χρησιμοποιώντας κυανοβακτήρια έχουν δείξει τη δυνητική ικανότητα αυτών των οργανισμών να δρουν ως αντι-ιικοί παράγοντες. Πιο συγκεκριμένα, εργαστηριακές έρευνες έδειξαν την ανασταλτική δράση ζεστού υδατικού εκχυλίσματος της S.Platensis στον πολλαπλασιασμό του ιού του απλού έρπητα τύπου 1 (HSV-1).
Άλλες έρευνες έδειξαν επιπλέον ότι η σπιρουλίνα έχει ευεργετικές δράσεις έναντι του ανθρώπινου μεγαλοκυτταροϊού (HCMV), του ιού της ιλαράς, του ιού της παρωτίτιδας, του ιού της γρίπης Α, του ιού HIV-1, ο οποίος προκαλεί την ανίατη λοιμώδη νόσο AIDS (Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας) και του εντεροϊού.
Η αντι-ιική δράση της σπιρουλίνας πιθανότατα οφείλεται στην αποτροπή διείσδυσης του ιού στο κύτταρο του ξενιστή και αποδίδεται κυρίως στον πολυσακχαρίτη σπιρουλάνη, που περιέχεται στη σπιρουλίνα, σε συνδυασμό με άλλους, μη χαρακτηρισμένους, πολυσακχαρίτες και συστατικά πρωτεϊνών.
  • ΑΝΤΙΒΑΚΤΗΡΙΑΚΗ ΚΑΙ ΠΡΕΒΙΟΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑΣ
Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την εύρεση νέων φυσικών αντιβακτηριακών παραγόντων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ολοένα ανθεκτικότερων στα αντιβιοτικά βακτηρίων. Διάφορες επιστημονικές έρευνες έχουν καταδείξει την αντιμικροβιακή δράση της σπιρουλίνας και εκχυλισμάτων της. Πιο συγκεκριμένα, η δράση της σπιρουλίνας έχει αποδοθεί στα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχει.
Η σπιρουλίνα είναι πλούσια σε γ-λινολενικό οξύ, ενώ ακόμα περιέχει α-λινολενικό και λινελαϊκό οξύ. Έρευνες έχουν αποδείξει την αντιβακτηριακή δράση του α-λινολενικού οξέος, ενώ όσον αφορά τη δράση του γ-λινολενικού οξέος, διάφορες έρευνες έχουν αναδείξει την αντιμικροβιακή του δράση έναντι των στελεχών Staphylococcus aureus, E. coli, Salmonella typhi, Pseudomonas aeruginosa και Enterobacter aerogenes.
Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, οι οποίοι όταν καταναλώνονται τακτικά και σε επαρκείς ποσότητες, τροποποιούν τη βακτηριακή ισορροπία στο ανθρώπινο έντερο και έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία. Τα προβιοτικά μπορούν να προστεθούν σε τρόφιμα όπως το γιαούρτι και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα ζύμωσης, ή να ληφθούν ως συμπληρώματα. Έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωσης σπιρουλίνας είχε ως συνέπεια την αύξηση του αριθμού των Λακτοβακίλλων στον γαστρεντερικό σωλήνα του ανθρώπου.
Επίσης, η χρησιμοποίηση σπιρουλίνας σε προβιοτικά γαλακτοκομικά προϊόντα σε συνδυασμό με τους χρήσιμους μικροοργανισμούς, όπως δισχιδή βακτήρια και στελέχη των γενώνLactobacillus και Streptococcus, είχε ως αποτέλεσμα τόσο τη διέγερση της ανάπτυξης των μικροοργανισμών, όσο και τη διατήρηση του αριθμού τους κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης των προϊόντων.
  • ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑΣ
Τα αντιοξειδωτικά στοιχεία των τροφών έχουν ως κύρια δράση την εξουδετέρωση των βλαβερών ελεύθερων ριζών που παράγονται στο σώμα υπό την επίδραση διαφόρων παραγόντων, όπως μεταξύ άλλων το stress, η περιβαλλοντική μόλυνση και η υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Σύμφωνα με έρευνες, η συνεργιστική δράση ενός ευρέως φάσματος αντιοξειδωτικών είναι καλύτερη από τη δράση ενός μεμονωμένου αντιοξειδωτικού παράγοντα, ενώ τα αντιοξειδωτικά που προέρχονται από φυσικές πηγές εμφανίζουν μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα και κατ΄ επέκταση καλύτερη προστατευτική δράση απ' ότι τα συνθετικά αντιοξειδωτικά.
Η σπιρουλίνα ως 100% φυσικό προϊόν και με την πλούσια περιεκτικότητά της σε θρεπτικά συστατικά με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, όπως β-καροτένιο, βιταμίνη Ε, σελήνιο κ.α, αποτέλεσε το κέντρο πολλών επιστημονικών ερευνών όσον αφορά την πιθανή αντιοξειδωτική της δράσης. Έτσι, εργαστηριακές μελέτες έδειξαν ότι το αλκοολικό εκχύλισμα της σπιρουλίνας αναστέλλει την υπεροξείδωση των λιπιδίων ισχυρότερα από χημικά αντιοξειδωτικά όπως η α-τοκοφερόλη, η BHA (βουτυλική υδροξυανισόλη) και το β-καροτένιο, ενώ το υδατικό της εκχύλισμα εμφανίζει καλύτερη αντιοξειδωτική δράση από αυτή του γαλλικού και του χλωρογενικού οξέος. Επίσης, εκχυλίσματα σπιρουλίνας με ζεστό νερό παρουσίασαν ισχυρή δεσμευτική ικανότητα ελευθέρων ριζών υδροξυλίου και λιπιδίων.
Η αντιοξειδωτική δράση της σπιρουλίνας αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην παρουσία της πρωτεΐνης φυκοκυανίνη.
Φυκοκυανίνη – ένας μείζονος σημασίας αντιοξειδωτικός παράγοντας
Η φυκοκυανίνη είναι μια χρωστική πρωτεΐνη που βρίσκεται στη σπιρουλίνα σε μεγάλες ποσότητες. Είναι υπεύθυνη για το κυανό χρώμα του μικροφύκους και εμφανίζει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Έτσι, η φυκοκυανίνη αναστέλλει τη δημιουργία των δραστικών μορφών οξυγόνου (Reactive Oxygen Species, ROS), ενώ εμφανίζει και ισχυρή ικανότητα εξουδετέρωσής τους. Πιο συγκεκριμένα, εμφανίζει ισχυρή δράση έναντι των ελευθέρων ριζών υδροξυλίου, αλκοξυλίου και υπεροξυλίου, του υπεροξυνιτρωδους και του υποχλωριώδους ανιόντος, ενώ αναστέλλει την υπεροξείδωση των λιπιδίων. Επίσης, έχει αναφερθεί η προστατευτική δράση της φυκοκυανίνης έναντι της λύσης των ερυθρών αιμοσφαιρίων που επάγεται από ρίζες υπεροξυλίου.
Στη συνέχεια παρουσιάζονται διάφορες ευεργετικές για την υγεία δράσεις της σπιρουλίνας και της φυκοκυανίνης που οφείλονται στην ισχυρή αντιοξειδωτική τους δράση.
 Αναστολή υπεροξείδωσης λιπιδίων
Η υπεροξείδωση των λιπιδίων αποτελεί σημαντικό παράγοντα βλάβης ή καταστροφής των κυτταρικών μεμβρανών. Έρευνες έδειξαν ότι η φυκοκυανίνη αναστέλλει σε σημαντικό βαθμό την υπεροξείδωση των λιπιδίων που προσκαλείται από ιόντα δισθενούς σιδήρου (Fe2+) και ασκορβικό οξύ ή από τετραχλωράνθρακα (CCl4).
Σπιρουλίνα και τοξικότητα φαρμάκων
Πολλά φάρμακα προκαλούν νεφροτοξικότητα και καρδιοτοξικότητα μέσω μηχανισμών δημιουργίας ελευθέρων ριζών. Έρευνες έδειξαν ότι προηγούμενη χορήγηση σπιρουλίνας ή φυκοκυανίνης σε πειραματόζωα είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή της τοξικής δράσης διαφόρων φαρμάκων.
Σπιρουλίνα και τοξικότητα βαρέων μετάλλων
Η σπιρουλίνα παρουσιάζει προστατευτική δράση έναντι της τοξικότητας που προκαλείται από βαρέα μέταλλα, όπως ο μόλυβδος, το κάδμιο και ο υδράργυρος. Πιο συγκεκριμένα, η χορήγηση σπιρουλίνας σε δηλητηριασμένα με τοξικά μέταλλα πειραματόζωα συνέβαλε στη διατήρηση των επιπέδων σημαντικών ουσιών όπως, του χαλκού, του ψευδαργύρου, του σιδήρου, του σεληνίου, της γλουταθειόνης, της δισμουτάσης του υπεροξειδίου (SOD), της καταλάσης και της υπεροξειδάσης της γλουταθειόνης, τα οποία μειώνονται υπό την τοξική επίδραση βαρέων μετάλλων.
Σπιρουλίνα και άσκηση
Έρευνες έδειξαν ότι η συμπλήρωση της διατροφής με σπιρουλίνα αποτρέπει οξειδωτικές βλάβες του μυϊκού ιστού που οφείλονται στη δημιουργία ελευθέρων ριζών κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης. Κλινικές μελέτες σε δείγμα 16 μαθητών έδειξαν ότι η συγκέντρωσημαλονδιαλδεΰδης (προϊόν υπεροξείδωσης των λιπιδίων) στο πλάσμα του αίματός τους, μετά από άσκηση, μειώθηκε σημαντικά όταν τους χορηγήθηκε σπιρουλίνα, ενώ η δράση της δισμουτάσης του υπεροξειδίου (SOD) του αίματος αυξήθηκε. Επίσης, η σπιρουλίνα καθυστερεί την εκδήλωση της κόπωσης κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης. 
Σπιρουλίνα και ηπατοτοξικότητα
Υπάρχουν συγκεκριμένα χημικά που θεωρούνται ηπατοτοξικά, γεγονός που οφείλεται στη δημιουργία ελευθέρων ριζών. Παράδειγμα αποτελεί η ηπατοτοξικότητα που προκαλείται στα ποντίκια από τετραχλωράνθρακα (CCl4). Έρευνα έδειξε την ηπατοπροστατευτική δράση της φυκοκυανίνης έναντι της ηπατοτοξικότητας οφειλομένης σε CCl4.
Σπιρουλίνα και stress αζώτου
Οι βλαβερές δράσεις των δραστικών ριζών του αζώτου είναι γνωστές ως stress αζώτου. Το υπεροξυνιτρώδες ανιόν (ΟΝΟΟ) προκαλεί την αδρανοποίηση σημαντικών κυτταρικών λειτουργιών, ενώ επάγει την οξειδωτική βλάβη του DNA. Έρευνες έδειξαν ότι η φυκοκυανίνη έχει τη δυνατότητα να εξουδετερώνει αποτελεσματικά τα ανιόντα αυτά.
Σπιρουλίνα και νευροπροστατευτική δράση
Πρόσφατη έρευνα σε πειραματόζωα έδειξε τη νευροπροστατευτική δράση της σπιρουλίνας, η οποία αποδίδεται στην ικανότητά της να εξουδετερώνει ελεύθερες ρίζες και στις γενικότερες αντιοξειδωτικές της ιδιότητες. Σύμφωνα με την έρευνα η φυκοκυανίνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση νευροεκφυλιστικών νόσων όπως η νόσος του Parkinson, η νόσος Alzheimer και η νόσος του Huntington.
  • ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑΣ
Είναι γνωστό ότι το οξειδωτικό stress συμμετέχει στην έναρξη του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων. Επομένως, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της σπιρουλίνας την καθιστούν έναν εν δυνάμει αντικαρκινικό παράγοντα.
Μελέτες έδειξαν ότι η χορήγηση φυκοκυανίνης σε ποντίκια με καρκίνο του ήπατος αύξησε σημαντικά τον χρόνο ζωής των πειραματόζωων, πιθανότατα εξαιτίας της αντιοξειδωτικής δράσης της φυκοκυανίνης που ανέστειλε την οφειλόμενη στην ύπαρξη ελευθέρων ριζών καρκινογένεση.
Άλλη έρευνα συνέτεινε στο συμπέρασμα ότι η φυκοκυανίνη μπορεί να αποτελέσει χημειοθεραπευτικό παράγοντα εξαιτίας της αποπτωτικής της δράσης έναντι των καρκινικών κυττάρων, ενώ σημαντικό ρόλο στην αντικαρκινική δράση της σπιρουλίνας παίζει και η αιματοποιητική της λειτουργία, μέσω της αύξησης του πληθυσμού των ανοσοκυττάρων και κατ' επέκταση της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος.
Επίσης, έρευνα σε πειραματόζωα έδειξε ότι εκχυλίσματα σπιρουλίνας που εισήχθησαν απ΄ ευθείας σε καρκινικούς όγκους είχαν ως αποτέλεσμα την αναστολή της ανάπτυξής του.
Τέλος, κλινική έρευνα που διεξήχθη σε ασθενείς που έπασχαν από στοματική λευκοπλακία, η οποία συνιστά την πιο κοινή προκαρκινική βλάβη του στοματικού βλεννογόνου, έδειξε ότι η χορήγηση σπιρουλίνας στους ασθενείς για ένα χρόνο είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή της εξέλιξης του καρκίνου στο 45% των συμμετεχόντων.
Πρέπει να τονιστεί ότι προκειμένου να εξακριβωθεί η αντικαρκινική δράση της σπιρουλίνας απαιτείται η διεξαγωγή πρόσθετων επιστημονικών ερευνών.


Αν σας ενδιαφέρει να αγοράσετε τα υπέροχα προϊόντα μας επισκεφθείτε το site μας : http://stelios.dxnnet.com/products

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου