Τριχόπτωση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(wikipedia)

Τριχόπτωση αποκαλείται η πτώση των μαλλιών του ανθρώπου από το τριχωτό τμήμα της κεφαλής.

Φυσιολογική και παθολογική τριχόπτωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχει η φυσιολογική τριχόπτωση κατά την οποία χάνονται καθημερινά κάποιες τρίχες, λόγω του γεγονότος ότι η τρίχα ανακυκλώνεται. Περί τις 100.000 με 150.000 τρίχες βρίσκονται στο τριχωτό της κεφαλής. Φυσιολογικά πέφτουν καθημερινά 50-100 τρίχες καθώς η τρίχα έχει τρεις φάσεις ζωής[1]: την αναγενή, την καταγενή και την τελογενή, κατά τις οποίες η τρίχα αντικαθίσταται και αναπτύσσεται ξανά.
Υπάρχει όμως και η τριχόπτωση κατά την οποία πέφτουν περισσότερες από 100 τρίχες ημερησίως, από τις οποίες κάποιες δεν επανεμφανίζονται. Η πτώση δεν είναι σταθερή και παρουσιάζει εποχική διακύμανση. Αυτή η τριχόπτωση είναι η παθολογική. Έτσι δημιουργείται αραίωση στο κεφάλι διαφόρων βαθμών (στάδια αλωπεκίας σύμφωνα με τις κλίμακες Hamilton και Ludwig)[εκκρεμεί παραπομπή] η οποία ανάλογα με το μέγεθος της αραίωσης, ονομάζεται αλωπεκία[2].

Αιτίες τριχόπτωσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Και για τα δύο φύλα η γήρανση, η κληρονομικότητα, το άγχος, οι ορμονικές μεταβολές, η υπερβολική δόση φαρμάκων, δερματικές παθήσεις, μολύνσεις, λοιμώξεις, προγράμματα δίαιτας, χρήση προϊόντων με χημικά, έκθεση σε ακραίες φυσικές συνθήκες, ατμοσφαιρική μόλυνση, μολυσμένο νερό.
Επίσης η ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη σε συγκεκριμένες τιμές είναι μία αιτία της πτώσης των μαλλιών καθώς εκτός των άλλων ιδιοτήτων της επηρεάζει την ανάπτυξη της τριχοφυΐας στο ανδρικό αλλά και στο γυναικείο σώμα.
Επίσης έχουν σημειωθεί ως σημαντικές αιτίες τριχόπτωσης ο διαβήτης καθώς και ο καρκίνος[εκκρεμεί παραπομπή]. Επίσης οι βαφές των μαλλιών, η περμανάντ, και τα ακατάλληλα προϊόντα περιποίησης και λουσίματος μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση. Στις γυναίκες τριχόπτωση μπορεί να προκληθεί από την εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση[3].
Η τριχόπτωση εμφανίζεται και στα δύο φύλα, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Είδη τριχόπτωσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανδρογενετική Αλωπεκία (φαλάκρα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η τριχόπτωση αυτού του τύπου εμφανίζεται σε άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, συνήθως μεταξύ 20 και 50 ετών. Δημιουργεί σταδιακά διάφορες αραιώσεις στο κεφάλι, συνήθως στην εμπρόσθια γραμμή, στους κροτάφους και στο πάνω μέρος του κεφαλιού μέχρι σε βαθμό λείανσης όπου δηλαδή δεν υπάρχει καθόλου τριχοφυΐα σε συγκεκριμένα σημεία του κεφαλιού συνήθως στους κροτάφους, αλλά σε βαθμό μέχρι και όλου του κεντρικού τμήματος του κεφαλιού, αφήνοντας μαλλιά μόνο στο στεφάνι γύρω από τα αυτιά και στο πίσω μέρος του κεφαλιού.
Συχνότερα και σε μεγαλύτερο βαθμό εμφανίζεται στους άνδρες. Οφείλεται κυρίως στην επίδραση των ανδρογόνων στους θύλακες των μαλλιών και σε άτομα με γενετική προδιάθεση.

Γυροειδής Αλωπεκία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η τριχόπτωση είναι ασταθής και δημιουργεί τοπικές αραιώσεις 1-5 εκατοστών, όπου το δέρμα γίνεται λείο χωρίς καθόλου τρίχες. Εκτός από το κεφάλι παρόμοιες αραιώσεις μπορεί να εμφανιστούν σε διάφορα σημεία του σώματος[4].

Παρακάτω παραθέτω προσωπικές φωτογραφίες που ''τραβάω'' ανά εβδομάδα που χρησιμοποιώ τα προ'ι'όντα της DXN και ειδικά το σαμπουάν με γανόδερμα.Αυτήν την στιγμή που γράφω το άρθρο είμαι περίπου στον ένα μήνα θεραπείας και ήδη άρχισα να διαπιστώνω τα πρώτα αποτελέσματα.(Δεν είχα κάποιο ορμονικό πρόβλημα ή κληρονομικότητα για ''φαλάκρα'' άλλα σίγουρα έχω πολύ άγχος και στρες όπως και οι περισσότεροι λόγω κρίσης και προσωπικών προβλημάτων υγείας).


Πριν την θεραπεία






Μετά την 1η εβδομάδα







Μετά την 2η εβδομάδα







Μετά την 4η εβδομάδα






Μετά την 6η εβδομάδα










Η θεραπεία συνεχίζεται!


Αν σας ενδιαφέρει να αγοράσετε τα υπέροχα προϊόντα μας επισκεφθείτε 

το site μας : http://stelios.dxnnet.com/products

1 σχόλιο: